DJ.DRAGON


ZREZYGNUJ Z DIETY, PRZEJDŹ NA ODŻYWIANIE

 

czekoladowa rolada z malinamiSkładniki:

1. 4 jajka,
2. 2 łyżki cukru pudru,
3. 2 łyżki kakao,
4. 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
5. 1 łyżka mąki orkiszowej białej,
6. 1 łyżka zmielonych na grubo płatków owsianych

Malinowa galaretka
300g mrożonych malin

 

Wykonanie:
jaja ubić z pudrem cukrem na gęstą masę,
dodać kakao, skrobię i mąkę orkiszową przesianą przez sito,
delikatnie połączyć,
dodać zmielone płatki ,przemieszać,
masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (moja forma ma wymiary 28x24),
wstawić do piekarnika nagrzanego do tem. 2200 C.,
piec ok. 7-10 minut,
cisto wyłożyć na kuchenny lniany ręcznik i zwinąć w roladę,

pozostawić do przestygnięcia

 

Malinową galaretkę wsypać do miski i zalać 1 szklanką wrzątku, wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Wsypać mrożone maliny. Wstawić do lodówki ,do lekkiego stężenia. Odwinąć z ręcznika roladę i delikatnie w jej wnętrzu umieścić galaretkę z malinami, starając się zachować jej kształt. Zawinąć całość w spożywczą folię i przełożyć na chwilę do lodówki, aby rolada i galaretka z malinami połączyły się w jedną całość.

 

Wykończenie:
To indywidualna inwencja. Ja swoją roladę nasączyłam jeszcze sokiem z kwiatów bzu czarnego (ciasto wzbogaciło się o cudowny aromat) i polałam czekoladowym sosem własnego wyrobu ( pasek gorzkiej czekolady rozpuściłam w 3 łyżkach wody, dodałam łyżeczkę cukru trzcinowego muscovado i pół łyżeczki masła, pogrzałam chwilę na ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji )

 

Ps.
Nie byłabym sobą, gdybym nie napisała jeszcze zdania o zaletach kuchni domowej.
Ciasto to jest tak proste i szybkie w wykonaniu, że można je zacząć przygotowywać, gdy goście pukają do drzwi (nie mam zmysłu cukiernika i jeśli mnie to wychodzi, to znaczy, że każdy chętny z tym sobie poradzi).
Zalety domowych wypieków:
do wypieku biszkoptu można użyć składników ,które wiemy, że są dla nas dobre,
biszkopt można wzbogacić np. o mielone grubo płatki owsiane lub migdałowe,
zamiast gotowej galaretki malinowej, można zrobić własną na bazie soku i agaru,
biszkopt można nasączyć ulubionym roztworem
Największą zaletą - jak zawsze kuchni domowej jest to, iż wiemy co jemy, a kierując się w przygotowywaniu posiłków naturą produktów, możemy wprowadzić do własnych domów nie tylko harmonię, ale również poprawić jakość naszego życia, poprzez przejęcie kontroli nad własnym zdrowiem.